"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yeni Kitap Aldım : Dijital Oyunlar

Bugün biraz yoğun geçti günüm;
okul, kurs, sınav, oda temizliği, alışveriş.

Alışveriş yaparken her zaman baktığım şey çok fazla kitap okumasamda D&R’da bilgisayar bölümündeki kitapları göz gezdiririm.  İlgimi çeken kitap varsa alırım. Genelde hepsi MALESEF eğitim kitabı olduğundan sadece bakıyorum. Ama şöyle roman tarzı kitaplar olduğunda kesinlikle alıp okuyorum. Bugünde D&R’da bir kitap ilgilimi çekti.

Dijital Oyunlar ,KENDİ DÜNYANDA YAŞA, BİZİMKİNDE OYNA

Dijital Oyunlar
“KENDİ DÜNYANDA YAŞA, BİZİMKİNDE OYNA”

Kitap kapağıda gayet hoşuma gitti. Ama asıl almama sebeb olan şey ise arka kapaktaki yazılardı 🙂

Arka kapağını aynen yazıyorum

YOKSA TÜM HAYAT BİR OYUN MU?

“Bir ailem, geçmişim ya da bir geleceğim yok. Bir beklentim ya da hayalimde yok. Bir kimliğim yok. Aidiyet nedir, bilmiyorum. Aslında bunların hiç bir önemide yok. Belki her şey bilinçaltımda gizlidir. Bilmiyorum, adı üstünde gizli. Dijital oyunlarkitabında yazarlar, oyun incelemeleri üzerinden kimlik ve aidiyet gibi undurlarla iletişim bilimleri ve psikoloji yaklaşımını; ardından oyuncunun biliçaltını ortaya koymayı amaçlıyolar.”

-Solid Snake, Metal Gear’den

“Çok Sevdiğim ailem katledilmeden, sıradan bir hayat yaşıyordum. Bununla başa çıkamadım ve yüzüme kendime ait olmayan bir “maske” taktım. Doğrusu, insan bir zaman sonra hangi yüzünün “gerçek” olduğunu unutuyor. Şiddet ve bağımlık eksinde tartışıldım. Ünal ve Batda, Dijital Oyunlar kitaplarında bu bağlamı söz konusu ediyolar.”

-Max Payne

“1996 yılında dijital oyun dünyasına ayak bastığımda, bu kadar popüler ve yaygın olacağımı, sinema ve TV dünyasıyla entegre olup, bir popüler kültür ikonu haline geleceğimi hiç düşünmemiştim. Gülin T. Ünal ve Uğur Batı, kitaplarında dijital oyun dünyasının bir kültür endüstrisi olduğunu, toplumsal cinsiyet bağlamını ilgilendirdiğini, sosyal süreçlerle ilişkili olarak, değişime ve dönüşüme uğradığını prtaya koymayı amaçlıyolar. Hem de süreçleri gösteren zengin bir zaman çizelgesini de kitaba dâhil ederek.”

-Lara Croft, Tomb Raider’dan

“Sanal zeka, sanal gerçeklik, simülaston, sanal cemaatler ya da gerçekliğin sınırlarında dolaşmak… Aldırmayın bunlara, Hepsi sanal bunların. Ya da sanal olan sizsiniz, buların hepsi gerçek. Tanımında var; hiç bir zaman emin olmazsınız. Bazen kendinizden bile. Benim gibi, İsmin Bastila. Ya da en azından öyle olduğunu söylediler. Adıma yazılmış şiirlerden biliyorum. Ünal ve Batı, kitaplarında dijital oyunlar ve sanallık ilişkisini, teorik temelleriyle ele alıyolar.”

-Bastila, Star Wars: Knight Of The Old Republic’ten

“Masın bir bilim adamıydım, dünyanın kurtarıcısı oldum… Ama oyuncular beni hiç  sevmedi, biliyorum. Sevmesinler, çokda önemli değil. Sonuçta sadece bir oyundan bahsediyoruz. Gerçekten öylemi? Dijital oyunlar, sadece bir oyundamı ibaret? Yoksa ardında devasa bir üretim ve tüketim süreci olan, tekbolohi ve estetik bağlamı bulunan, enformasyonel kapitalizmi ilgilendiren, oyuncu boyutuyla bir anlatı olan bir yapındamı bagsediyoruz. Kitap biraz da buna cevap arıyor.”

-Gordon Freeman, Half-Life’tan

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.