Aslında beynimizde her türlü kodlama, sinir hücreleri yani “nöronlar” arasında yapılan bağlantılar ile gerçekleşiyor. Hücreler, beynimizde birbirine bağlı bir tür “topluluklar” yaratıyorlar. Belli bir düşünceye odaklandığımız zaman ilgili toplulukların hücreleri arasındaki bağlar güçleniyor. Mesela, belli bir düşünceye 1 saat odaklanarak, sinir hücrelerinin iletişimlerini gerçekleştirdiği bağlantı sayısının ikiye katlandığı söyleniyor. Ancak, kullanmadığımız zaman da bağlantılar azalıyor. Bu yüzden sürekli tekrarladığımız şeyler daha sonra hatırlamaya kalktıgımızda daha hızlı hatırlanıyor. tabii hatırlanma sadece nöronlar arasındaki bağlantı değil yan etmenleri mevcut.
örneğin lisedeyken yıl sonu için şiir ezberlediniz. 1 ay üstünde çalıştıgınız ve şiir artık aklınızda.
fakat bu şiiri 5 sene sonra hatırlamanız tekrarlamadığınız sürece çok güçtür. Ancak Üst ve Alt duygular oluşmuş ise bir kısmını hatırlarsınız. örn şiir ezberlemeniz sırasında yalnış bir ifade kullanmışsanız ve arkadaş çevrenizde bu alay konusu olmuşsa beyninizde bu 5 sene sonra bile hatırlancagı için şiirin o kısmını hatırlarsınız.
Üst ve Alt duygular görsel ve işitsel olabilirler.
işitsele bir örnek verirsek, 5 sene önceki dinlediğiniz bir şarkının sözlerinini size söyletmeye çalışsak biraz zorlanabilirsiniz. çünkü şarkı sözünü melodiye göre ezberlemişiniz ve salt metin olarak söylemeniz zorlaşır. tabiki melodiyi hafızanızda canlandırmasanız. fakat melodi arkadan gelmeye başlarsa sizde aynı anda sözleri hatırlar ve şarkı sözlerini söyleyebilirsiniz. aynı durumu şöyle örnek verelim.
ilk okul öğrencilerine istiklal marşını ezbertletmek kolaydır arkada bir melodi var ve hatasız söyleyebilirler. fakat melodi olmadan yani beyne Üst Duygu yüklenmeden istiklal marşınız salt metin olarak söylenmesini istediğimizde çocukta söylerken aksaklık olucak veya şiiri karıştıracaktır.
Beynimiz çok ilginçtir ve milyonlarca yıl evrimleştikten sonra bu hale gelmiştir. Üst ve Alt Duygu yada travmaların kalıcılığı yüksektir. üstünden yıllar geçsede sanki hergün onları yaşıyormuşunuz gibi “nöron”lar iletişime hazırdır.
İlk Yorumu Siz Yapın